Olimpiát Magyarországnak – gazdasági alapon!

magyar olimpia

magyar olimpia

Itt az ideje, hogy „hazahozzuk” az olimpiát!

2015. augusztus 27. - magyar olimpia
  • Szilágyi Áron örömmel tapasztalja, hogy a sporthoz nem kötődők körében is népszerű a budapesti olimpia ügye
  • Gyurta Dániel: „Kötelességemnek érzem, hogy az ügy mellé álljak. Álomszerű lenne a budapesti olimpia.”
  • Erdei Zsolt szerint a magyar közönség nemcsak szenvedélyes, de ért is a sporthoz.

 

Szilágyi Áront londoni győzelme után egy ország hordozta a tenyerén, a legkevésbé sem érdemtelenül: amellett, hogy párját ritkító kardvívó, magánemberként is végtelenül szimpatikus – persze ha valakinek, hát neki van mire szerénynek lennie! Egyáltalán nem kizárt, hogy a páston érte is szoríthatnánk 2024-ben.

szilagyi.jpg

„Amikor komolyan felmerült a lehetősége, hogy pályázunk, elkezdtem számolgatni. Arra jutottam, hogy 34 évesen tulajdonképpen még én is versenyezhetnék" – játszott el a gondolattal, hozzátéve:

„Olimpikonként, ’sportos’ körökben mozogva nem is mondhatnék mást, mint hogy támogatom a budapesti olimpia ötletét. Örömmel érzékelem viszont, hogy azok táborában is népszerű az elképzelés, akiknek nincs kötődésük a sporthoz.”

London egy másik hőse – szerencsére van belőlük néhány –, Gyurta Dániel szintén hatalmas lelkesedéssel beszélt a 2024-es budapesti olimpiáról, mely szerinte hosszú távon meghatározhatná a magyar sport jövőjét.

„Kötelességemnek érzem, hogy az ügy mellé álljak. Álomszerű lenne a budapesti olimpia. Ha elnyernénk a rendezési jogot 2017 őszén, egészen biztos vagyok benne, hogy már aznap minden második magyar fiatal azon kezdené el törni a fejét, hogyan lehetne részese a világ legnagyobb sporteseményének. Az ország egy csapásra az olimpia lázában égne – évtizedekig profitálna belőle a magyar sport.”

Háromszoros világbajnokunk kiemelte, Budapest és Magyarország eddig akárhány számottevő sporteseményt megrendezett, pozitív volt a nemzetközi visszhang, aminek súlyát nem szabad alábecsülni.

Gyurta Dániel rengeteg elfoglaltsága mellett is vállalta a felkérést, hogy az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként támogassa a magyar olimpia ügyét, mi több, részleteiben belemerült az Agenda 2020-ba, melyről úgy véli: olyan, mintha hazánkra szabták volna.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is belátta, nem tartható, hogy gigavárosok kiváltsága legyen az olimpiarendezés. A tavaly decemberi reformok lehetővé teszik, hogy pénzügyi szempontból is jól járjon a házigazda. Nagyon sok ismerősömmel, barátommal megvitattam már a témát, és elmondásuk szerint számos olyan érvet, tényt hallottak tőlem, amely más megvilágításba helyezte számukra az ügyet. Fontosnak tartom, hogy mindenkihez eljussanak a megfelelő információk, csak azok birtokában lehet felelős döntést hozni.”

1.jpg

A legendás Madár, Erdei Zsolt csodálatos dolognak tartaná, ha Budapest rendezhetné a 2024-es olimpiát, csupán azt sajnálja, hogy versenyzőként „csak” az 1997-es világbajnokságon szerepelt hazai környezetben. Az viszont örökké emlékezetes marad a számára.

„Az élet óriási ajándéka, hogy éppen magyar földön lettem világbajnok. Rengeteg családtagom, barátom szurkolt a nézőtéren, előttük nyerni egy ilyen fontos címet felejthetetlen" – idézte fel a dicső múltat Sydney olimpiai bronzérmes ökölvívója.

„Egy hazai rendezésű olimpián alighanem még annál is jóval nagyobb lenne a felhajtás. Biztosra veszem, hogy az utcán lépni sem lehetne, megőrülne az egész ország. Már abba beleborsódzik a hátam, hogy beszélek róla.”

Erdei Zsolt hozzátette: annak ellenére, hogy tavaly márciusban visszavonult a profi bunyótól, a mai napig érzi az emberek szeretetét, akik szerinte mindenkinél jobban megérdemlik a játékokat. „A magyar közönség nemcsak szenvedélyes, de ért is a sporthoz. Ahány nagy tornát rendezett Magyarország, ez bebizonyosodott; itt lenne az ideje, hogy a világ legnagyobb sporteseményét is hazahozzuk.”

Madár előre leszögezte, egyáltalán nem tekint magára gazdasági szakemberként, ugyanakkor hisz benne, hogy a NOB iránymutatásainak megfelelően képesek vagyunk gazdaságos olimpiát rendezni.

„A 2017-es vizes-vb-re és a ’20-as labdarúgó Eb-re rengeteg infrastrukturális beruházás elkészül, ami óriási segítség ’24-re. Továbbá ne feledkezzünk meg róla, plusz uniós forrásokat is lehívhatnánk, amellett, hogy a szigorúan vett olimpiai költségvetés tekintélyes hányadát a NOB állná. Minden adott lenne tehát, hogy racionális, gazdaságilag is megtérülő játékoknak adjon otthont Budapest, illetve a többi potenciális helyszín.”

3.jpg

Erdei Zsolt jelenleg a Madárfészek Ökölvívó Akadémián adja át tudását, tapasztalatát a következő generációnak, amelyet, úgy véli, jelentősen motiválna a hazai olimpia – és nem csak őket.

„Hogy mekkora lökést adna a sikeres kandidálás? Ha Budapest lenne a házigazda, legalább tizenöt magyar aranyérem születne, annyi szent! De szép is lenne!”

 

(Czövek Oszkár, mob.hu, fotó: MOB)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr607730840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása