Olimpiát Magyarországnak – gazdasági alapon!

magyar olimpia

magyar olimpia

Olimpiarendezés profittal? Szöul bizonyított!

Kisebb világvárosban is lehet gazdaságilag sikeres olimpiát rendezni

2015. augusztus 17. - magyar olimpia

Az Agenda 2020 megnyitotta az utat a közepes méretű országok, (fő)városok előtt az olimpiarendezés felé, és a Magyar Olimpiai Bizottság, a Fővárosi Közgyűlés valamint az Országgyűlés elsöprő többséggel döntött úgy: Budapest élni kíván a lehetőséggel, és harcba száll a 2024-es olimpia rendezési jogáért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformprogramjának célja, hogy ésszerűsítse az anyagi terheket, ám többek között Szöul is bizonyította szűk három évtizede, hogy felelős tervezéssel már azt megelőzően is lehetett profittal zárni a játékokat – méghozzá nem kevéssel.

 

Nekünk, magyaroknak különösen kedves az 1988-as olimpia: az 1968-as mexikói játékok után tudtunk ismét tíz aranynál többet nyerni, és a 11-6-6-os éremeloszlásnak köszönhetően a hatodik helyen zártunk a nemzetek versenyében.

szoul.jpg

Az ugyanakkor, hogy a világ legjobb sportolóit a Budapesthez hasonló méretű koreai főváros látta vendégül, nem pedig Nagoja, egyáltalán nem volt magától értetődő, sőt, a csoda kategóriába tartozott. Mindenképpen a japánok mellett szólt, hogy jelentős tapasztalatot halmoztak fel a nagy sportesemények rendezése terén (mint amilyen a tokiói olimpia volt 1964-ben), ahogyan akkoriban a gazdasági és sportdiplomáciai erejüket sem lehetett összemérni Koreáéval.

Az 1981. szeptember 29-i szavazáson ennek ellenére kétség sem férhetett ahhoz, ki mellett törnek lándzsát a NOB tagjai: Szöul 52, míg Nagoja 27 voksot kapott. Juan Antonio Samaranch, a szervezet akkori elnöke az olimpiai szellem győzelmeként aposztrofálta a döntést. A NOB nem egy, az olimpiára már akkor készen álló várost támogatott, hanem megadta a lehetőséget egy új szereplőnek arra, hogy az olimpia révén gazdaságát növekedési pályán tartsa, hozzájárulva a koreai emberek életszínvonal-emelkedéséhez. A párhuzam adja magát: Boston, Hamburg, Párizs vagy Róma Agenda 2020 nélkül is pályázhatna 2024-re, Budapest viszont, labdarúgó-hasonlattal élve, labdába sem rúgott volna ebben a kiélezett nemzetközi versenyben.

foto.jpg

Már közvetlenül a záróünnepség után egyértelművé vált, hogy Szöul gazdaságilag (is) nyertese az olimpiának, de a szervezőbizottság egy évvel a játékok után közzétett jelentésében szereplő adatok a legoptimistább várakozásokat is felülmúlták: a kiadások 568,4 milliárd, a bevételek pedig 909,8 milliárd vont tettek ki, a játékok tehát összesen 341,4 milliárd von, átszámolva 300 millió dollár nyereséget termelt.

A koreai gazdaság a strukturális átalakítások és gazdaságélénkítő intézkedések révén már az olimpiát megelőzően is növekedésnek indult, az ötkarikás játékoknak is köszönhetően viszont új magasságokat ért el. A Világbank adatai szerint az esemény évében, 1988-ban 11,7 százalékos volt a fellendülés, ’86-ban (12,2%) és ’87-ben (12,3%) pedig ennél is figyelemre méltóbb számok kerültek napvilágra.

A gazdasági növekedés tucatnyi összetevő eredője, az új munkahelyek száma viszont mind közül talán a legárulkodóbb: a hivatalos adatok szerint 336 ezer új munkahely jött létre közvetlenül az olimpiához kapcsolódóan, ebből a szolgáltatószektor (153 ezer) és az építőipar (94 ezer) többlete emelkedik ki.

martinek.jpg

Martinek János öttusázó egyéniben és csapatban is a dobogó tetejére állhatott Szöulban. A miliő lenyűgözte: „Az első olimpiámon szerepeltem, és már a megérkezéskor a hatása alá kerültem. Se Európa-, se világbajnoksághoz nem hasonlítható. A helyiek nagyon a magukénak érezték, végig barátságosak, kedvesek voltak velünk. Az egész országot összehozta – szavakkal le sem lehet leírni.”

Hat évvel később újra ellátogatott a városba, amely újfent elkápráztatta:

„Az olimpia nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szöul rohamtempóban fejlődni kezdett, és elindult egy olyan úton, melyre Budapestnek és Magyarországnak is érdemes lenne rálépnie.”

A négyszeres világbajnok klasszis szerint az utóhasznosítás kulcskérdés, és bár ezen a téren sem kell szégyenkezniük a koreaiaknak, ennek fontosságát a magyar pályázat kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni.

„Magyarországnak egyetlen elpazarolható forintja sincs, de az eddigi tapasztalatok alapján úgy látom, erre senkit sem kell emlékeztetni idehaza. Biztosra veszem, hogy sikeresen meg tudnánk rendezni egy olimpiát, és nemcsak sportszakmai, de gazdasági szempontból is.”

 

(Czövek Oszkár, fotók: AP, MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr67703898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Endrődy 2015.08.17. 16:20:26

Elég fiatal voltam még a szöuli Olimpia ideje alatt, de emlékszem, hogy milyen nagy élmény volt követni a magyarok versenyeit. Összeült az egész család és mindenki drukkolt, a sportág nem számított! :-)

Süttő 2015.08.17. 16:45:26

Azért az nagyon komoly, hogy már akkor milyen fejlődést idézett elő a rendezés. Legyünk őszinték Budapestre is ráférne jópár fejlesztés, de szerintem az egész országra jó hatással lenne a dolog, szóval remélem megkapjuk. Abban meg tökre igaza van a szerzőnek, hogy az Agenda nélkül Magyarországnak esélye sem lenne, szerintem a rendezésre sem, nemhogy arra, hogy pozitív mérleggel jöjjünk ki a végén.

István Sallai 2015.08.17. 19:09:47

@Endrődy: Dettó ez volt nálunk is! Nagymamámék Sopronból utaztak el hozzánk, hogy együtt legyen mindenki. Sajnos ők már nem velünk néznék a versenyeket, de mennyi családot, baráti társaságot hozna össze most is, belegondolni is szép:) És akkor még ott van az a rengeteg külföldi szurkoló, akikkel együtt nézhetnénk a kivetítőket. Beleborzongok, hogy milyen nagy élmény lenne!

nolto 2015.08.17. 19:09:50

Komolyan azt gondolja bárki, hogy ebben az országban egy olimpia nyereséges lehet?!?!?! Ahol földet hordanak az autópálya alagútja fölé, hogy drágább legyen a vége, hogy még többet lehet lopni, ahol tízmilliókból építenek meg egy negyvencenti magas "kilátót", tízmilliókból egy egyszerű játszóteret, ahol egy utcában egy év alatt háromszor cserélnek útburkolatot, hogy legyen miből lecsippenteni valamit.
Egyetlen oka van az olimpiarendezés felvetésének, hogy a politikusaink még többet lophassanak!!!
Ezért mondom azt, hogy: Budapesten olimpiát? Nem, nem, soha!!!

István Sallai 2015.08.18. 11:48:33

@nolto: Igen, nagyon sokan komolyan azt gondoljuk, hogy Budapestnek és Magyarországnak most jött el az idő, hogy Olimpiát rendezzen! Lehet azzal jönni, hogy biztos csak lopni akarnak, meg hogy milyen veszteséges Olimpiák voltak, csakhogy egyrészt nagyon szigorú nemzetközi ellenőrzés és felügyelet lesz az előkészületek kapcsán, másrészt az Agenda miatt az egész észszerűbben kivitelezhető.
süti beállítások módosítása