Olimpiát Magyarországnak – gazdasági alapon!

magyar olimpia

magyar olimpia

Olimpia Lego-kockákból

Budapest 2024: minden eddiginél több ideiglenes létesítmény

2015. augusztus 11. - magyar olimpia

Ma már az olimpiai létesítmények jó része moduláris elemekből épül. Ezeket mint valami óriás Legót tudják az építészek és tervezők a világesemény után teljesen vagy részben lebontani és akár áttelepíteni más helyszínekre. Így lesz a csarnokokból iskola, a lelátókból parkolóház, de mint látható London és Rio esetében, az sem kizárt, hogy egy sportkomplexumot egy az egyben szétszednek, felpakolnak egy hajóra és a világ másik felén újraépítik. Ha így nézzük, 2024-re akár már komplett olimpiai létesítménycsomag érkezne egy magyar nyári játékokra, amely lefedné az igényelt sportinfrastruktúra egy részét.

Az elmúlt évtizedben az olimpiák kapcsán is egyre fontosabbá vált a környezetvédelem és a hosszú távú fenntarthatóság. Emellett a sportlétesítmények műszaki innovációja is óriás léptekkel halad előre, a tervezésben és kivitelezésében újabb és újabb fejlesztések látnak napvilágot. E kettő együtt vezetett oda, hogy a világesemény rendezését elnyerő országok mind inkább a rugalmasan alakítható, költséghatékony szerkezetek alkalmazását választják.

basketball_arena_small.png

Ezek, vagyis az úgynevezett ideiglenes létesítmények használatát tekintve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, a gazdaságos olimpiarendezést zászlajára tűző Agenda 2020 reformprogramja nemcsak hogy megengedő, hanem egyenesen szorgalmazza azt. Ezzel ugyanis valamelyest csökken az olimpiai beruházások ráfordítása, de ami még fontosabb, hogy a sokkal nagyobb terhet jelentő hosszú távú működtetési költségektől mentesülnek az országok.

A cél egyértelmű: a világesemény után csak olyan csarnokok, uszodák és stadionok maradjanak a városokban, amelyeket a lakosság és az élsport valóban ki tud használni, minden más szerkezet pedig a lehető legjobb utóhasznosításra kerüljön.

A 2012-es londoni olimpia volt az első, amely nagymértékben élt az el- vagy visszabontható létesítmények alkalmazásával. A 80 ezer fős atlétikai stadiont eredetileg teljes mértékben ideiglenesre tervezték, ám az olimpia után – különböző labdarúgócsapatok érdeklődése miatt – úgy döntöttek, hogy „csak” visszabontják. A 17 500 szurkolót befogadni képes úszókomplexumot az olimpia után 2500 fős közönségnek megfelelő méretűre csökkentették, míg az ideiglenes 12 ezer fős kosárlabda és az 5 ezer fős vízilabdacsarnokot, valamint a 15 ezer fős strandröplabdapályát teljesen elbontották. A 17 ezres befogadóképességű londoni gyeplabdapályát is teljesen megszüntették, hogy aztán máshol újraépítsék harmad akkora kapacitással.

london_2012_olympic_basketball_arenapng_small.png

Rióban is 9 olyan létesítményt terveznek, amely visszabontható! Nem csak azt tudják már most, hogy mely építményekre nem lesz szükség, hanem konkrét tervek vannak az egyes elemek utóhasznosítására is. A kézilabdacsarnok szerkezetét elbontása után például iskolák építésére fogják alkalmazni.

20150626_arena_futuro-9264png.png

Magyarországon sem ismeretlen ez a szemlélet, hiszen már most elhangzott: a 2017-es FINA vizes világbajnokságra átalakított Dagály uszodakomplexum moduláris, a világversenyek után feleslegessé vált lelátói szerkezetazonos parkolóházak építésére használhatók fel.

Egy esetleges 2024-es magyar olimpia esetében a megvalósíthatósági tanulmány is számos ideiglenes, illetve visszabontandó létesítményt javasol. Köztudott, hogy a mesterterv szerint a nyári játékokra való felkészülés egyben a főváros észak-csepeli régiójának rehabilitációját is szolgálná: a Duna mentén valósulna meg az olimpiai falu és a sportlétesítmények együttese. Így épülne például a Kvassay-Zsilipnél atlétikai stadion, BMX-pálya és kajak-kenu szlalom pálya, valamint velodrom, amelyek kisebb kapacitással, azaz részben visszabontva hosszú távon is a környékbeliek, valamint a sportszakma – jelenleg hiányzó – lehetőségeit bővítenék. Szintén kisebb kapacitással működne tovább az olimpia után a Lágymányos-déli teniszcentrum vagy a Fehér úti kültéri lőpálya, míg például ez utóbbi helyszínen megvalósított beltéri lőcsarnok teljes mértékben eltűnne.

Ezenkívül Budapest-szerte két ideiglenes csarnok (röp- és kézilabda, valamint vívás), illetve négy, lelátókkal ellátott szabadtéri pálya, több helyszínen pedig csak tribünöket alakítanának ki, amelyeket a világesemény után teljes mértékben megszüntetnének.

Persze az újrahasznosítás nem maradhat el, az előbbi építmények esetében szóba jöhet a külföldi utóhasznosítás, magyarul eladják őket, akár egy újabb olimpia szervezőinek. A moduláris elemekből összeállított kiszolgáló-létesítményeket pedig igény szerint más helyszíneken vagy más építményeknél is fel lehet használni.

hyde-park-triathlon-stand-900x599png.png

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr287696358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wa Szabi 2015.08.12. 00:10:55

Egy esetleges 2024-es magyar olimpia esetében én számos olyan létesítményt javasolok, ami könnyen átalakítható lesz kórházakká, iskolákká, nyugdíjas otthonokká vagy egyéb szociális létesítményekké, esetleg jól védhető sáncokká a kitalálók, építtetők és haszonélvezők testi épségének védelmében, utóbbit csak az emberség és a tanult erkölcs mondatja velem és az érintettek megköszönhetik az immunitásom a gyűlöletkampányukra.

tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár 2015.08.12. 01:40:43

Az egesz olimpiat 3D nyomtatoval kene kinyomtatni, aztan feloldani, es valami mast nyomtatni.

johannes 2015.08.12. 08:04:27

El kéne felejteni az egész olimpiai rémálmot. Hozzanak törvényt, hogy a kiválasztottak megkapják olimpia és építés nélkül jutalékukat. Kevesebbe kerülne.

CloudBoy 2015.08.12. 12:29:07

@Wa Szabi: Tényleg jó ötlet, hogy nem hagyják el-, illetve lepusztulni az olimpia után az épületeket. Ezek nagy része tényleg tök jól hasznosítható. Pl. az olimpiai falu sem veszne kárba, mert simán lakóparkként, szociális lakosokként lehet el-, vagy kiadni az ingatlanokat.
A visszabontott létesítményeknél pedig az anyagokat újra fel lehetne használni, vagy beépíteni egy másik épületbe.
Ezzel együtt jót tenne az építőiparnak, mert rengeteg embernek biztosítana hosszútávra megélhetést.

szupercsillagharcos 2015.08.12. 12:44:32

Ha tényleg nem a nagyzási mánia érvényesül, és megfogadjuk az agenda2020-ban foglaltakat, akkor ésszerű és költséghatékony a rendezés.
2024-ig még elég sok időnk van, DE bizonyos infrastrukturális fejlesztéseket addig is meg kell csinálnunk (pl. 3-as metró, a reptér még könnyebb megközelíthetősége, újabb és modernebb géppark beszerzése a BKK-nak, stb ). Tehát nem lennének felesleges kiadások!

István Sallai 2015.08.12. 13:12:10

johannes, az Olimpia nem rémálom, hanem egy nagy múltú, világszinten elismert, figyelemmel követett és tisztelt esemény, nem mellesleg hatalmas megtiszteltetés Olimpiát rendezni!

Kommédiás 2015.08.12. 13:50:41

@tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár:
Nem értem, hogy a magadfajtának miért fáj az, hogy egy ilyen rangos eseményt rendezhet hazánk????
Én örülök! mert a rengeteg kiváló magyar sportoló mellett, esély nyílik arra, hogy a külföldi nagyágyúkkal is találkozhassunk!
Hidd el, hogy ez a gyerkőcökre is nagy hatással lehet, mert egy-egy ilyen találkozás arra is ösztönözheti a gyerekeket, hogy ők is sportoljanak! Sok ilyen példakép van már most is (Bácsi Peti, Hosszú katinka, a vízilabdás srácok, stb, stb,stb...)!

szenes01 2015.08.12. 16:34:24

Ha 2024-ben mi rendezhetnénk meg az olimpiát, akkor az jót tenne a turisztikának is! Addig talán a Múzeum negyed is elkészül, jelentős fejlesztéseken megy még át Budapest. Felújítják az utakat, az épületeket.
Eddig is rengeteg turista fordult meg nálunk, de ezek után még többen jöhetnek majd. Ha jól sikerül az olimpia és a turisták és a vendégek is elégedettek lesznek, az csak még többet hozhat nekünk!
Az olimpia egy cél, egy KÖZÖS cél!

Fecus 2015.08.12. 17:35:33

Én nagyon várom már a 2017-es Vizes VB-t is! Kazanban 10 érmet szereztünk, szerintem magyar közönség előtt még jobban teljesítenek majd sportolóink! Ez egy előzetes magmérettettetés lesz, szerintem nagy sikerrel!
Remélem a női és férfi vízilabda csapat is magára talál addig. Igaz előtte még jövőre ott lesz Rió is! Meg a 2020-as olimpia is! Jó lenne, ha Benedek Mester itthon is világ- és majd 2024-ben olimpiai bajnoki címet ünnepelhetne velünk! :) Remélem már a harmadik olimpiait 2024-re! :)

leszkapsz 2015.08.12. 17:35:47

@szenes01: Ha már közös a cél, akkor ugye azt se felejtsük el, hogy nem csak a kormánypártok támogatják a kezdeményezést, hanem az ellenzékiek közül többen is, még ha felsőbb utasításra máshogy is kellett dönteniük...de kezdik belátni, hogy ez egy nagyon jó befektetés!

CloudBoy 2015.08.13. 13:53:59

@szupercsillagharcos:
Ahogy mondod! A beruházásokra van egy önrész, de az infrastrukturális fejlesztésekre az EU-nál pályázhatunk, míg a rendezésre a NOB-tól is kapunk támogatást! Szóval csak profitálhatunk!

leszkapsz 2015.08.13. 13:54:05

@tisztviselőként dolgozó arcszörzet szakállamtitkár: @johannes: @Wa Szabi:
A kétkedők figyelmébe ajánlanám a következő linket! Innen elérhető a már említett agenda2020 magyar nyelvű kivonata, illetve aki szeretné az angol nyelvű verziót is megtalálja!
Érdekes és igen értékes olvasmány!

Itt a link: www.mob.hu/agenda-2020-lenyeges-elemek-magyar-forditasban-

Wa Szabi 2015.08.13. 16:31:20

És a temérdek bevételből meg a sok megszerzett tapasztalatból majd tudunk rendezni egy hiperszipiszupi foci vb-t, addigra úgy is szinte már készen lesznek a szükséges 40-60-80 ezres stadionok, hiszen már most is remek érzékkel fektet be ide "bölcs" kormányunk és a "versenyszféránk". Felismerték, hogy a népességfogyás és a népbutulás legjobb ellenszere a labdakergetés meg a remek akusztikával rendelkező, 99%-ban üres stadionokban a mindennapos énekóra, ami egységgé kovácsolja nemzetünk. Egy emberként gyűlölünk majd minden kétballábas gazdasági bevándorló brazilt az elődöntőben és egy emberként köpködjük majd vasárnap a (szigorúan a templomi mise után, a sarki családi cba-n vett) nemzeti szotyit a százezres Nou Pancho arénában a döntő alatt, amikor már a hatodikat rámolják be fiaink az angoloknak, míg népünk jótevője a V.i.k. páholyban, valamint a Gellért-hegy tetején álló 50 méteres szobor formájában tekint le elégedetten az alattvalóira és azt gondolja: volt egy álmom, még 1989-ben, hát ez volt az.
süti beállítások módosítása